Szukaj

"Europejska obsługa gościa i konsumenta wraz ze szkoleniem kadry" to tytuł projektu, który nasza szkoła rozpocznie 1 listopada 2019 roku. Projekt zostanie sfinansowany z Programu Operacyjnego Wiedza Edukacja Rozwój i potrwa dwa lata - do 31 października 2021 roku.

W ramach projektu uczniowie z klas hotelarskich i żywieniowych zrealizują praktyki w Irlandii, a 6 nauczycieli wyjedzie na tzw. job shadowing, czyli na obserwację zajęć w irlandzkich szkołach.  

Zapraszamy do obserwacji działań projektowych na Facebooku i stronie internetowej szkoły.


 

Wizyta przygotowawcza w Irlandii.

W dniach 18-20.02.2020 Dyrektor Szkoły Zespołu Szkół RCKU z Przemystki  Pan Jacek Malinowski  oraz  koordynator projektu Pani Justyna Kopczyńska odbyli wizytę przygotowawczą w miejscowości Youghal w Irlandii. Wizyta poprzedziła wyjazd nauczycieli na jobshadowing (obserwacje zajęć w irlandzkiej szkole) oraz wyjazd uczniów na praktyki zawodowe.

Podczas podróży Dyrektor Szkoły i koordynator projektu  spotkali się z przedstawicielami firmy Your International Training, odwiedzili hotele i restauracje w których uczniowie będą odbywać praktyki zawodowe. Zostały omówione sprawy organizacyjne, finansowe, a także program kulturowy dla uczniów i nauczycieli.

Uczniowie klas hotelarskich i gastronomicznych wyjadą w maju na 4-tygodniowe praktyki , gdzie zamieszkają u irlandzkich rodzin.  To będzie doskonała okazja by  zobaczyć jak funkcjonuje rodzina irlandzka, poznać ich nawyki kulinarne, tradycję, a co najważniejsze młodzież będzie miała okazję   doskonalić  swoje umiejętności komunikatywne w języku angielskim.  Grupa  sześciu nauczycieli jest już w trakcie przygotowań do wyjazdu, który nastąpi 29 marca br.

 

Projekt „Europejska obsługa gościa i konsumenta wraz ze szkoleniem kadry” realizowany jest przez Zespół Szkół

Rolnicze Centrum Kształcenia Ustawicznego im. Ziemi Kujawskiej przy wsparciu

Programu Operacyjnego Wiedza Edukacja Rozwój


 

LISTA RANKINGOWA KANDYDATÓW ZAKWALIFIKOWANYCH DO PROJEKTU

„Europejska obsługa gościa i konsumenta wraz ze szkoleniem kadry” – I tura

 

 

TECHNIKUM HOTELARSTWA

TECHNIKUM ŻYWIENIA I USLUG GASTRONOMICZNYCH

LP.

Nazwisko i imię

Nazwisko i imię

1.       

Chabecka Agnieszka                                 

KorpusińskaKarolina

2.       

Lewandowska Magdalena                     

Sobieraj Weronika

3.       

Frank Aleksandra                                    

Wasielewski Konrad

4.       

Latkowska Sandra

Kwiatkowska Aneta

5.       

Lewandowska Klaudia

Ochociński Arkadiusz

6.       

Kulkowska Natalia

Nowicka Anna

7.       

Kozłowska Martyna

Nieradko Adam

8.       

Seroczyńska Natalia

 

9.       

Sobczak Natalia

 

10.   

Krawiec Martyna

 

11.   

Rosińska Julia

 

12.   

Kapelak Klaudia

 

13.   

Madej Aleksandra

 

14.   

Kotlewska Justyna

 

15.   

Pilichowska Alicja

 

16.   

Waszak Julia

 

17.   

Wilińska Paulina

 

18.   

Roszak Eliza

 

 

 

   Załącznik nr 2 do protokołu z rekrutacji

 

LISTA REZERWOWA KANDYDATÓW DO PROJEKTU - I tura (2020 r.)

„Europejska obsługa gościa i konsumenta wraz ze szkoleniem kadry”

 

 

TECHNIKUM ŻYWIENIA I USŁUG GASTRONOMICZNYCH

LP.

Nazwisko i imię

1.       

Szmagalska Aleksandra

2.       

Laskowska Agnieszka

 

 

 

TECHNIKUM HOTELARSTWA

LP.

Nazwisko i imię

 

1.

Drzewiecka Wiktoria

2.

Korzycka Natalia

 

Przemystka, 14.01.2020.

 


 

Rekrutacja do projektu zakończona sukcesem!

Początek roku dla uczestników projektu „Europejska obsługa gościa i konsumenta wraz ze szkoleniem kadry”to czas na przygotowania do wyjazdu na praktyki zawodowe do Irlandii.

Kilka dni temu została ogłoszona lista osób, które pozytywnie przeszły rekrutację do projektu. Głównymi kryteriami były średnia ocen z ostatniego zakończonego roku szkolnego, ocena z języka angielskiego oraz motywacja (sprawdzana w krótkim teście). Zgodnie z założeniami projektu zrekrutowano 18 uczniów klas hotelarskich oraz 7 osób z klas gastronomicznych. W pierwsze dni ferii zimowych rozpoczną oni przygotowania z zakresu języka angielskiego, z przygotowania pedagogicznego i kulturowego. Wyjazd na 4-tygodniowe praktyki zaplanowany jest w terminie 24.05.- 20.06.2020. W ramach projektu uczniowie zapewnione mają: przelot w obie strony, zakwaterowanie i wyżywienie u rodzin irlandzkich, ubezpieczenie, kieszonkowe i atrakcyjne miejsca praktyk, a także program kulturowy. Podczas pobytu w Irlandii z uczniami będzie dwoje opiekunów ze szkoły. Wcześniej niż uczniowie, bo już w marcu, 6 nauczycieli z naszej szkoły wyjedzie na job shadowing, czyli obserwacje zajęć w Mallow College of Further Education. Wyjazd zaplanowany jest na 5 dni roboczych, podczas których poznają organizację pracy, system kształcenia zawodowego, standard wyposażenia irlandzkiej szkoły oraz porównają realia pracy nauczycieli w Polsce i Irlandii.

Obserwujemy duże zainteresowanie udziałem w projektach ze strony uczniów, rodziców, nauczycieli, i dlatego już teraz zespół ds. pozyskiwania funduszy unijnych pracuje nad kolejnymi wnioskami do programów ERASMUS+, POWER i Polsko-Rosyjska Wymiana Mlodzieży.


 Rozpoczynamy rekrutację!

W związku z realizacją w naszej szkole projektu „Europejska obsługa gościa i konsumenta wraz ze szkoleniem kadry”, rozpoczynamy rekrutację uczestników. W listopadzie odbyły się spotkania informacyjne z uczniami klas hotelarsko-gastronomicznymi oraz z ich rodzicami. Koordynatorka projektu przedstawiła zasady realizacji projektu, rekrutacji, terminy wyjazdów do Irlandii oraz korzyści dla jego uczestników.

Już od 2 grudnia roku można zgłaszać się do p. Justyny Kopczyńskiej po Formularze Zgłoszeniowe, które należy wypełnić i oddać do 20 grudnia 2019 roku w sali 22.

Projekt skierowany jest do uczniów Technikum Hotelarstwa, Żywienia i Usług Gastronomicznych, a także nauczycieli przedmiotów zawodowych. Zapraszamy do udziału w projekcie.

 

Projekt „Europejska obsługa gościa i konsumenta wraz ze szkoleniem kadry” realizowany jest przez Zespół Szkół Rolnicze Centrum Kształcenia Ustawicznego im. Ziemi Kujawskiej przy wsparciu Programu Operacyjnego Wiedza Edukacja Rozwój

 


Kolejny unijny projekt w Przemystce.

Już niedługo, bo 1 listopada br., młodzież z klas hotelarskich i gastronomicznych rozpocznie przygotowania do wyjazdu na praktyki zawodowe w Irlandii w ramach projektu „Europejska obsługa gościa i konsumenta wraz ze szkoleniem kadry”.

Pani Justyna Kopczyńska opracowała wspólnie z irlandzką firmą Your International Training wniosek z zakresu Kształcenie i Szkolenie Zawodowe. Projekt zostanie dofinansowany z Programu Operacyjnego Wiedza Edukacja Rozwój (POWER) na kwotę 149631,00 euro (640106,45 zł). W projekcie weźmie udział 49 uczniów oraz nauczyciele. W pierwszym etapie projektu 6-osobowa grupa nauczycieli z ZSRCKU wyjedzie na tzw. job shadowing, czyli obserwacje zajęć w szkole  w Mallow. Celem wyjazdu pracowników jest zapoznanie się z warunkami pracy w UE, w tym systemem szkolnictwa zawodowego w Irlandii, zwiększenie kompetencji językowych, a także podniesienie jakości nauczania i rozszerzanie oferty szkolnej. Zdobyte doświadczenie będą mogli wdrożyć w swojej placówce. Druga część  projektu skierowana jest do uczniów. Młodzież rozpocznie przygodę w swoim zawodzie w miejscowości Youghal podczas praktyk w hotelach i restauracjach. Wyjazd będzie trwał 4 tygodnie pod opieką dwóch nauczycieli ze szkoły. W projekcie zaplanowano dwa takie wyjazdy: w maju 2020 i 2021 roku. Projekt zakończy się w październiku 2021 roku.

Zapraszamy do śledzenia działań projektowych na stronie szkoły.   

Liczba gości

Odwiedza nas 44 gości oraz 0 użytkowników.

Przydatne linki

Nasi partnerzy